Stichting Vrienden van Poehaa

Welkom op de website van de Vrienden!

Stichting Vrienden van Poehaa wil nieuwe inclusie projecten op gebied van kunst, kunstzinnige vorming, theater en circus in Nederland ondersteunen en organiseren. Een nieuw bestuur is in 2019 aangetreden en wil graag nieuwe initiatieven op nemen.

Op dit moment lopen er projecten als: Circus Caps, bestaande uit een drie circusgroepen: één talentengroep en twee beginnersgroepen.

Het projectburo organieert het komend jaar het wijkfestival: De lange tafels aan het H.Hartplein(2023) en houdt de stichting zich bezig met projecten rond herdenken (Namen en nummers, 4/5 mei, schoolprojecten) De stichting is ook betrokken bij tal van andere kleine initiatieven als activiteiten voor vluchtelingen uit Oekraïne en andere delen van de wereld.

vriendenvanPoehaa-logo-klein (1)

 

Circus CAPS talenten circus Veghel

De leukste plek voor je kind

Rene Hildesheim met circusartiestJe zoekt een goede vrijtijds besteding voor je kind met een verstandelijke beperking. Je wilt je kind laten bewegen in een sociale omgeving waarin hij zich veilig voelt en leert omgaan met andere kinderen. Waar hij gewaardeerd wordt om wat hij kan en wie hij is. Of zij natuurlijk. Nou, dan laat je ‘m toch bij het circus gaan?

Circus Caps verwelkomt kinderen met een verstandelijke beperking en hun brusjes (broertjes en zusjes), vriendjes en vriendinnetjes. Samen werken ze aan hun circuskwaliteiten, helpen elkaar, ontwikkelen zich, zijn creatief en fysiek bezig en hebben plezier.

Dat kan bij onze talentengroep op woensdag middag in Veghel .Of via onze projecten

Wat ooit begon als een kleine donateurstichting t.b.v. ondersteuning van de Circustheaterschool Poehaa, groeide uit tot een enthousiaste groep vrijwilligers die kunstzinnige vorming en sociale projecten, in het circus en andere projecten in Nederland willen steunen.
Op deze site vindt u meer informatie activiteiten in Nederland, initiatieven die wij ondersteunen en eigen activiteiten.

Circus Caps wordt overal heel warm ontvangen

De kinderen van Circus Caps oefenen op de Noordkade in Veghel. Middenachter René Hildesheim. Foto Jeroen Appels/Van Assendelft

DE KINDEREN VAN CIRCUS CAPS OEFENEN OP DE NOORDKADE IN VEGHEL. MIDDENACHTER RENÉ HILDESHEIM. FOTO JEROEN APPELS/VAN ASSENDELFT
Het Brabants Dagblad belicht in deze rubriek bijzondere culturele onderwerpen. Deze week: Circus Caps oefent voor Windkracht ’19.

Veel tijd voor een gesprekje heeft René Hildesheim (62), rode piekharen en zwarte outfit met rode streep, niet. Onder stevige doch uitermate liefdevolle regie van hem en zijn assistenten Chantal, Cas en Harriët oefent hij met de jongens en meisjes van pakweg acht tot zeventien jaar intensief voor hun acts van de voorstelling Paprika, Paprika, Prei en Koolrabi.

De tweede week van april staat in het teken van 21 voorstellingen op CHV Noordkade in Veghel onder de naam Theaterfestival Windkracht ’19. Ook het Veghelse Circus Caps bereidt zich voor op een spannende week.

Broertjes Ryan (10) en Kay (9) zijn nog maar enkele weken actief binnen Circus Caps, maar balanceren en verplaatsen zich nu al met groot gemak op een kogel.

,,Anderhalf jaar geleden zijn we met vijf kinderen van start gegaan. Jeugd zonder, maar in meerderheid met een verstandelijke beperking. Vanaf toen volgden vele mooie optredens en bijzondere ontmoetingen. We worden overal zo warm ontvangen”, vertelt de in 2013 afgestudeerde circuscoach en voormalig groepsleider in een medisch kinderhuis en theaterdocent. Als Mr. Poehaa beweegt Veghelaar Hildesheim zich al jaren in de circuswereld.

Wekelijks komen de jongelui samen in de theaterstudio op de Noordkade, waar een oefenpiste is ingericht. Ryan en Kay gooien intussen hoepels naar elkaar, Teun (11) laat zijn kunsten met bloemenstokken zien, Fiona (15) is in de weer met een wiebelende ton en al een echte acrobaat op de stelten. Een beetje achteraf oefenen de Schijndelse Job (16) en zijn maatje Lazgin (17) een komische act als de Dikke en de Dunne. Begeleidster Harriët reikt hen grappige voorbeelden aan en de jongens schateren het uit.

Nieuwe vrienden

Gedurende de hele oefenmiddag regent het complimentjes. ,,Wij kijken naar de talenten van onze artiesten, dat vormt het uitgangspunt van het circuswerk. Deze kinderen hebben al veel negatieve ervaringen, wij laten ze merken dat andere talenten ook meetellen. Daardoor groeien ze, worden in alle opzichten sterker en vaardiger, en hebben we veel plezier samen. Al doende werken we veilig toe naar de volgende voorstelling.”

Terwijl Luc even troost zoekt bij de circusleider, is ook nieuweling Teun binnengewandeld. ,,Wie gaat een beetje voor Teun zorgen?”, vraagt Hildesheim aan de groep. De eigenaren van twee opgestoken vingers krijgen er meteen een taak bij en nemen dat uitermate serieus. En Teun heeft per direct twee nieuwe vrienden.

,,Het gaat een prachtig festival worden,” weten de begeleiders, ,,met dans, zang, humor en acrobatiek voor jong en oud. Met de eerste voorstellingen op vrijdag 5 april en de laatste op zaterdag 13 april.” Luc mag weer diaboloën. Met een grote glimlach en een kus voor de circusbaas stapt hij de piste in.

Waarom is de wereld geen Circustent met clowns en acrobaten

Het geeft niet wie of wat je bent…!

Circus Caps laat een breed publiek laten zien hoe de talenten van haar artiesten verder zijn ontwikkeld in de voorstelling “HandyMan”, die in december 2019 gespeeld wordt i.s.m. met theater de Blauwe Kei uit Veghel. We spelen op een aantal zomerfestivals om ervaring op te doen.

Onze Artiesten willen graag hun diabolo-, clowns-, balans- en andere kunsten laten zien aan een breder publiek.Daarnaast willen we ook nieuwe kinderen de kans bieden om aan te sluiten bij dit  project.

Circus Caps vindt het erg belangrijk dat de artiesten met veel plezier komen en met een goed en  gevoel weer naar huis gaan.

Wij zoeken samen met hem de grenzen op en laten hem uitdagende activiteiten doen die zij te voren nooit hebben (durven) doen. Dit om hun succes ervaringen te laten opdoen en zelfvertrouwen te bevorderen. Door een veilige setting te geven en continue aandacht van begeleiders te blijven bieden, kunnen ze groeien bij het uitoefenen van hun werkzaamheden. Het zichtbaar maken van het geleerde d.m.v voorstellingen aan groepsgenoten en een breed publiek geeft een geweldige ervaring en een trots gevoel. Het gevoel om mee te tellen.

Of Nl Doet Dag OF Vertelprojecten Of FabriekmagnifiekOf Straattheater

Top