Meedoen

Met Circus Caps mee

kindercircusMeedoen met Circus Caps kan op elk niveau. Vanaf ‘voorzichtig proberen’ tot meedoen aan echte circusvoorstellingen voor publiek. Vanuit de ervaringen in de praktijk biedt Circus Caps vier stappen aan voor wie het wil proberen. Zo kunnen zowel ouders als kinderen en de ervaren circuscoaches van Circus Caps rustig bekijken of het allemaal goed klikt.

1 Dichtbij  Circus aan huis?

circus aan huisKinderen en jongeren met een handicap of beperking, of hun ouders of verzorgers kunnen Circus Caps uitnodigen voor een mini-kennismaking: Circus aan huis.
Een medewerker van Circus Caps speelt een kleine interactieve voorstelling aan huis. Zo maken de kinderen, met en zonder beperking, kennis met het circus in hun eigen vertrouwde omgeving: eerst kijken, dan zelf doen. Er worden kleine spelletjes en theater-oefeningen gedaan en er zijn circusspullen om zelf uit te proberen.
Het is nadrukkelijk de bedoeling dat het kind met beperking ook broertjes en zusjes of vriendjes en vriendinnetjes zonder beperking uitnodigt: juist het samenspelen is een van de meerwaarden van circus!

Minimaal 3 kinderen, met en zonder beperking. Eigen bijdrage tussen de 10 en 50 euro.

2 Circus Clinics op locatie

_PJ17221_20150411_67526Op school, bij een instelling of bij een evenement komen medewerkers van Circus Caps graag een workshop of circusclinic geven. Kinderen of jongeren met een beperking maken kennis met verschillende onderdelen van circustheater. Ze kunnen oefenen en sluiten de clinic af met een presentatie. Alle activiteiten worden zorgvuldig  afgestemd op wat de kinderen zelf kunnen.
Bij een workshop mogen de ouders aanwezig zijn, zodat de kinderen zich ontspannen voelen en de ouders meteen vertrouwd raken met hoe het circus werkt. En nog belangrijker: hoe hun kind reageert op circus!

We komen langs met een busje vol circusspullen. Een clinic duurt ongeveer twee uur. De prijs kunnen we laag houden dankzij onze sponsors. Neem contact op voor overleg wat de mogelijkheden zijn.

3 Circus basisgroep

IMG_3348De Circus  Basisgroep is een groep van ongeveer zes tot tien kinderen/jongeren met een beperking en hun broertjes en zusjes. In een serie van acht lessen werken ze naar een voorstelling toe, met publiek. De kinderen krijgen intensieve begeleiding en er worden (waar nodig aangepaste) materialen gebruikt waar ze goed mee om kunnen gaan. We werken o.a. aan jongleren, diabolo, acrobatiek, trapeze, koordlopen en allerlei spel- en theatervormen.
De ouders zijn bij de lessen niet aanwezig. De ervaring leert dat de kinderen zich zo gemakkelijker kunnen concentreren op het echte circuswerk. Aan het eind van iedere les geven de kinderen een mini-showtje om hun ouders te laten zien wat ze dit keer geleerd hebben. De basisgroepen draaien in Oss, Arnhem, Wageningen en Apeldoorn in samenwerking met circusinitiatieven in die steden.

 

Opbouw  Circus Caps

1. De stimulans/werving:
Een korte voorstelling om de kinderen enthousiast te maken voor de technieken en materialen.

2. De oriëntatie:
Een actieve kennismaking met verschillende circustechnieken. De kinderen oefenen alles een keer en ervaren dan zelf wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.

3. De verdieping:
De kinderen kiezen wat ze graag willen doen en gaan daarmee verder oefenen en proberen uit wat je met de verschillende materialen kunt doen.

4. De vormgeving:
De creatieve ideeën van de groep worden gebruikt. Ook wordt er nagedacht over de sfeer, het verloop van de act en over de muziek.

5. De presentatie:
De act wordt getoond aan publiek. Er komen nieuwe dingen aan de orde, zoals omgaan met publiek en het groot en open maken van wat je wilt laten zien.

6. De afronding:
Napraten, complimentjes krijgen en geven. Omkleden en opruimen.

4 Talenten groep

IMG_4001De Talenten  Circusgroep is een echte circusvoorstellingengroep. Kinderen en jongeren die al meegedaan hebben met de basisgroep en echt voor langere tijd met circus bezig willen zijn, kunnen hieraan meedoen. De kinderen die meer of specifiekere aandacht nodig hebben dan anderen, krijgen extra assistentie. Door elkaar te helpen versterken zij elkaars mogelijkheden en talenten. Ze krijgen precies de begeleiding die nodig is, waardoor de kinderen zich optimaal kunnen ontplooien en ontwikkelen. Daarnaast fungeert deze groep ook als voorbeeld voor de kinderen van de basisgroep. Het allerleukste is natuurlijk dat deze circusgroep ook echte voorstellingen geeft voor publiek, bijvoorbeeld op een school of instelling.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Doel van de Circusgroep

Het maken van een voorstelling, waarin jonge talentvolle amateurs, kinderen en jongeren, waaronder acteurs met een verstandelijke beperking, de gelegenheid krijgen om samen te werken met professionals (acteurs, dansers en regisseurs).
In de lessen gaan de amateurs op zoek naar de betekenis van bepaalde thema’s voor zichzelf en voor de maatschappij.
Vanuit hun eigen beleving maken ze een productie met circus, theater, muziek, decors en al hun creatieve inbreng,
die minimaal zeven keer voor het Arnhemse publiek gespeeld kan gaan worden.

Neem contact op om te overleggen
wat het meest geschikt is voor je kind

Top